Zawsze wyczekiwałam wiosny. Przynosi
tyle świeżych warzyw. Gdy w kuchni pachnie koperkiem i kapustą to wszystko już
jasne.To smaczne i pożywne jedzenie
gości ostatnio na moim stole dość często.Tradycyjny bigos poszedł w odstawkę. Króluje obecnie taki najzwyklejszy, ale bardzo apetyczny.
Składniki:
- 1 duża główka młodej kapusty ( ok.1,60 kg)
- 15 dag cebuli
- 30 dag boczku wędzonego
- 60 dag kiełbasy zwyczajnej
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, myjemy i
szatkujemy niezbyt drobno. Lekko solimy.
Poszatkowaną kapustę zalewamy w
garnku niewielką ilością wody, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i
gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Z kiełbasy ściągamy
skórkę i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę
dajemy na patelnię i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę,
boczek i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy
do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.
Pozostałą na patelni kiełbasę
posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy.
Gdy mąka zeszkli się i
straci smak surowizny wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już
miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając. Przyprawiamy
solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może dodać do bigosu pieczarki, marchewkę lub
pokrojone pomidory.Można posypać pęczkiem pokrojonego koperku.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz