Na niedzielny obiad przygotowałam tradycyjne gołąbki. Jadłam już wiele rodzajów
gołąbków: z kaszą, z grzybami, z dorszem, z warzywami, ale te moje smakują mi
najlepiej.
Miękkie kapuściane liście, osnute
sosem pomidorowym, skrywające dobrze doprawione mięsne wnętrze z cebulką. Z programy Ewa gotuje, dowiedziałam się, że można je również gotować w śmietanie i żurku.
Składniki:
- 1 główka kapusty (może być włoska)
- 400g ryżu
- 2 cebule
- 400 g mięsa mielonego np. łopatka
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka żuru
Sposób wykonania:
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż
liście zmiękną Ryż gotujemy na sypko w
osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle na złoty
kolor. Do cebuli dajemy posiekane 2 ząbki czosnku, dodajemy je pod koniec
smażenia cebuli. Ryż mieszamy z cebulką i mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanych liści kapusty
odcinamy twardą część nerwów. Liśćmi wykładamy dno naczynia. Na liście
nakładamy farsz zwijamy jak gołąbki, układamy w naczyniu. Całość zalewamy
śmietaną i żurkiem. Przykrywamy liśćmi kapusty, przykrywamy pokrywą i pieczemy
1,5 godziny w 180 stopniach.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz