Fale Dunaju najbardziej lubię z
wiśniami. To bardzo popularne i lubiane ciasto z owocami, kremem i polewą
czekoladową lub startą na tarce czekoladą. Super się prezentuje i jest bardzo proste. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- kostka masła lub margaryny
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- olejek rumowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik wiśni
Składniki na krem:
- kostka masła lub margaryny
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
Składniki na polewę:
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- albo gotowa polewa lub starta na tarce gorzka czekolada
Masło dobrze utrzeć z cukrem,
dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć. Na
ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć wiśnie. Piec
około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Z mleka, cukru, cukru
waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać
stopniowo do utartej margaryny.
Polewa: do garnka wsypać cukier
puder, kakao, dodać 2 łyżki wody i margarynę. Zagotować, wystudzić.
Przekładanie ciasta: ciasto -
krem - polewa.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz