Dziś proponuję coś słodkiego - Racuchy – Pampuchy. Z mąki, mleka i drożdży.
Mogą być nadziewane smażonymi jabłkami. Uwielbiane przez dzieci. Postne danie
na Wigilię lub podwieczorek na cały rok.
SKŁADNIKI:
- 3,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 1/4 szkl. mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki margaryny, masła lub oleju sojowego
- 5 dag drożdży
- 15 dag oleju do smażenia
- sól
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
WYKONANIE:
Cukier, cukier
waniliowy, sól, drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać mąkę oraz jajka i
zarobić ciasto. Dodać stopioną margarynę, masło lub olej, dobrze wyrobić,
pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Metalową łyżką umaczaną w gorącym tłuszczu
formować racuchy, układać na patelni. Smażyć na niedużym ogniu z obu stron na
złoty kolor. Przed podaniem racuchy można ozdobić śmietaną i owocami lub
posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Wygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje wyśmienicie. Dziękuję,że się u mnie pojawiłaś i za pozostawienie wpisu. Dziękuję.
UsuńUwielbiam z powidłami mniam:) szukam właśnie dobrego przepisu na racuszki więc spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom, wcale nie jest trudne w wykonaniu, a za to jest przepyszne. Racuchy z tego przepisu zawsze się udają i to nawet mnie. Sprawdziłam to już kilkukrotnie i za każdym razem efekt był niesamowity. Znikają w oka mgnieniu w żołądkach gości. Dziękuję za Twoje pojawienie się na moim blogu. Pozdrawiam.
Usuń