To jedno z moich ulubionych ciast. Zwykły murzynek
z kakaową polewą. Słodki, puszysty i dość wilgotny. Prosty w wykonaniu, długo
utrzymuje świeżość.
- 1 kostka (250g) margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
WYKONANIE:
Margarynę, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy
włożyć do garnka i mieszając podgrzewać aby cukier i tłuszcz się rozpuścił, a
składniki dobrze się połączyły. Doprowadzić do wrzenia. Odlać pół
szklanki płynu i odstawić (po upieczeniu ciasta wykorzystamy go jako polewę).
Resztę płynu ostudzić i zmiksować z dodawanymi
kolejno: mąką (dodajemy porcjami), proszkiem do pieczenia i jajkami
(dodajemy stopniowo po 1 jajku).
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i
posypanej tartą bułką (forma keksowa długości minimum 30 cm). Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 50 minut.
Ciepłe ciasto polać odstawioną polewą. Polewa
jest dość płynna, więc wylewam ją na ciasto kiedy jest ono jeszcze w foremce.
Wtedy to co spłynie z ciasta na dno foremki wsiąka w nie od spodu.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz