czwartek, 29 marca 2012

Śniadanie Mistrzów - sztuka wstawania ze samkiem

Współcześni dietetycy często powtarzają, że dobre rozpoczęcie dnia ma fundamentalne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia. Mają przy tym na myśli śniadanie bez nadmiernego pośpiechu. Mimo to wiele osób każdego ranka wychodzi z domu wypiwszy tylko filiżankę kawy, a czasem zupełnie na czczo.
Niezależnie od przyczyny, powszechne uprzedzenie sprawia, że śniadanie jest uważane za posiłek, bez którego można się spokojnie obyć. Nie ma jednak bardziej mylnego przekonania. Poranny posiłek jest konieczny dla prawidłowego metabolizmu, gdyż rano nasz organizm potrzebuje dużo energii do prawidłowego funkcjonowania. Badania medyczne dowiodły, że niedostarczenie cukrów prostych i węglowodanów znacznie obniża sprawność pracy umysłowej. Co więcej, rezygnacja ze śniadania grozi tym, że w porze lunchu będziemy wygłodzeni, „pochłoniemy” zbyt wiele kalorii i trudno nam będzie wrócić do pracy. Włoskie śniadanie, przez specjalistów ds. żywienia uważane jest za najlepsze na świecie, jest w zasadzie słodkie i stosownie do śródziemnomorskich tradycji, składa się z mleka i jego przetworów (jogurt), pieczywa oraz owoców. Idealnie byłoby zacząć od wypicia soku z owoców cytrusowych lub zjedzenia kawałka różowego grapefruita, których zadaniem jest „otwarcie” żołądka. Zamiast tego można zjeść mieszankę różnych owoców i warzyw. Cenne substancje, takie jak witaminy i minerały, są najlepiej przyswajane przy pustym żołądku. Ważne jest jednak, aby zjadane owoce i warzywa miały temperaturę pokojową, zbyt zimne wpływają bardzo niekorzystnie na żołądek, powodując wstrząs termiczny.

Śniadanie najważniejszy posiłek dnia, co należy zatem umieścić w śniadaniu?
Truskawki. Ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Dzięki nim dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniamy ponadto niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczamy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety.

Jagody. Czarne jagody są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i bardzo dobrze wpływają na pamięć - to stwierdzają najnowsze badania amerykańskich i kanadyjskich naukowców. Jeśli zatem chcesz poprawić swoją pamięć pij dwie szklanki soku dziennie, lub spożywaj możliwie dużo jagód w dowolnej postaci. Oprócz tego leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne.

Figi. Działają bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Warto spożywać figi przy osłabieniu organizmu i ogólnej anemii. Nalewka figowa poprawia oddychanie i ma działanie przeciwastmatyczne. Szczególnie polecane są kompoty z fig lub napoje z suszu. Warto pamiętać, że w suszonych figach jest bardzo dużo wapnia. W 100 g tych owoców znajdziemy tyle tego pierwiastka, ile w szklance mleka! Figi szczególnie zalecane są jako składnik uzupełniający dietę zarówno dzieci, jak i osób zagrożonych osteoporozą np. kobiety w okresie menopauzy. Owoce te mają też bardzo dużo błonnika, więc podobnie jak suszone śliwki, poprawiają naszą perystaltykę jelit. Dlatego tak chętnie stosowane są przez osoby z zaparciami czy problemami z układem trawiennym. Warto pamiętać, że dokuczliwe zaparcia sprzyjają powstawaniu raka jelita grubego. Zarówno figi, jak i śliwki mają dobroczynny wpływ na perystaltykę naszych jelit i działają odblokowując nasz układ trawienny. Biały nalot na figach to nie oznaka pleśni, ale cukier, który się z tych owoców wytrąca w procesie suszenia.
Banany. Działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie. Prawdopodobnie regulują też poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie. W bananach wykryto również związki podobne do hormonów, poprawiające nastrój. Francuzi nazwali te owoce "hormonami radości i urody życia". Warto jednak pamiętać, że ze względu na sporą zawartość węglowodanów, bananów nie powinny jadać osoby chore na cukrzycę i osoby z nadwagą.
Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest tez w potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka. Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
Jabłka i gruszki. W jabłku znajdują się witaminy, minerały i pektyny. Najwięcej pektyn zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym, który najczęściej wyrzucamy. Pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Zatem palacze i osoby z dużych miast powinny jeść jak najwięcej jabłek. Poza tym pektyny regulują florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów (działają jak miotła), neutralizują substancje toksyczne. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu i dzięki temu chronią nas przed miażdżycą i zawałem. Regulują perystaltykę jelit i działają przeciw zaparciom.
Gruszki są doskonałym źródłem witamin i soli mineralnych. Mogą jeść nawet osoby o bardzo wrażliwym żołądku. Wysoka zawartość błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów nadaje im niepowtarzalne właściwości. Owoce odżywią zmęczony organizm, dodadzą sił witalnych i poprawią nastrój, a dodatkowo poprawi elastyczność skóry oraz nada jej wyjątkowy blask. Gruszki są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami.


Żurawina. Bogata jest w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagające organizm w walce z grypą, a także infekcjami górnych dróg oddechowych. Jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło oraz jamę ustną, przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej. Dzięki temu zapobiega rozwojowi infekcji. Można więc powiedzieć, że żurawina działa niczym naturalny antybiotyk.

Płatki kukurydziane. Płatki tego rodzaju powstają na bazie mąki kukurydzianej, która charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu szczególnie w diecie bezglutenowej. Duża wartość dietetyczna tej mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas.

Otręby owsiane. Prawdziwą zagadką każdego odchudzania jest tajemnica szybkiego i efektywnego pozbycia się zbędnych kilogramów. Jednym z takich sposobów, jest wprowadzenie do posiłku produktu zawierającego m.in. otręby owsiane. Coraz więcej diet wykorzystuje w swoim składzie obecność otrębów owsianych i jest to m.in. dieta Dukana.

Orzechy włoskie. Też dostrzegasz podobieństwo kształtu orzecha włoskiego do mózgu? Cóż za zbieg okoliczności... Okazuję się, że spożywanie orzechów wpływa bardzo korzystnie na kondycję naszego umysłu. Zawarte w orzechach minerały poprawiają naszą koncentrację i pamięć. Dostarczają do naszego mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy który jest niezbędny dla pracy naszych komórek nerwowych. Kiedy jemy orzechy dostarczamy do naszego organizmu takie sole mineralne jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym, homeopatom, przemęczonym czyli osobom z niedoborem magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza orzechy włoskie stosowane są również w leczeniu anemii.

Orzechy laskowe - eliksir młodości. Zwierają różne witaminy i minerały, więc spożywanie orzecha laskowego jest warte tych kilku więcej spożytych kalorii. Jedzenie orzecha to "dieta młodości", orzech ma bowiem właściwości, które zapobiegają w pewnym stopniu procesom starzenia.

Woda kokosowa. Pomijając bezsprzeczny wpływ na zdrowie, owoc kokosa ma również inne cudowne walory. Doskonale nawilża, reguluje gospodarkę wodnej i metabolizm, a także charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi. Woda kokosowa jest również wielkim sprzymierzeńcem kobiet, którym oszczędna dieta drastycznie ogranicza dopływ substancji odżywczych. Regularne picie wody kokosowej, jeśli wierzyć ekspertom,  odbije się pozytywnie na naszej cerze, dodając jej blasku i miękkości, zaś zmieszanie jej z wodą w kąpieli czy szamponem uczyni skórę ciała miękką i delikatną oraz zredukuje przetłuszczanie się włosów.
Do pracy zabieram ze sobą Musli - batony. Ten baton dobrze nadaje się na pożywną przekąskę między posiłkami. Jest zdrowszy i pożywniejszy od batonów w czekoladzie, a równie pyszny. Dietetyczny, niskokaloryczny, świetna przekąska w ciągu dnia i jest smaczny i energetyczny. Zawiera magnez i wit. E.

Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim. Jak zatem u Was wygląda ten najważniejszy posiłek dnia? Jakich kosztujecie porannych smaczków?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz