niedziela, 9 czerwca 2013

Czekoladowe ciasteczka

Bardziej smacznych ciastek to już dawno nie jadłam.
Zapach czekolady, który unosi się w domu podczas pieczenia działa jak najlepsza terapia na wszelkie smutki.
     Przepis na ok. 30 ciastek:
  • 420 g gorzkiej czekolady, w tym:
    • 220 g gorzkiej czekolady (do stopienia)
    • 200 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w kawałki)*
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
W kąpieli wodnej roztapiamy 220 g gorzkiej czekolady razem z masłem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niej stopioną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. Dodajemy 150 g pokruszonej czekolady. Łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 50 g czekolady dekorujemy ciastka. Pieczemy w temperaturze 160 st. przez 20 minut. 

SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. A jakie są pyszne, zapewniam, że nie wytrzymają jeden dzień. Wszystkie, tuż po upieczeniu, są zjedzone.
    Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń