niedziela, 10 lutego 2013

Aronia - niedoceniane owoce młodości

Cierpkawe w smaku owoce aronii czarnoowocowej mają unikalny skład i są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Owoce aronii zawierają barwniki antocyjanowe, podobnie jak ciemne winogrona 
i czerwone wino. Aronia ma mało witaminy C, ale jest rekordzistką pod względem zawartości antocyjanów i innych związków polifenolowych, ma ich bowiem więcej niż inne znane nam owoce.
Polifenole aronii to silne antyoksydanty. Badania naukowe pokazują, że działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, obniżają ciśnienie tętniczne krwi i poziom glukozy, działają też przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pewnie w przyszłości powstaną z nich leki. Na razie korzystajmy z różnych dostępnych produktów aroniowych, np.: soków, dżemów, syropów czy aroniowego wina. Aronia może pomóc również w  zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Polifenole aronii są też składnikami kosmetyków spowalniających starzeniu się skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz