wtorek, 15 maja 2012

Bigos z młodej kapustki


Zawsze wyczekiwałam wiosny. Przynosi tyle świeżych warzyw. Gdy w kuchni pachnie koperkiem i kapustą to wszystko już jasne.To smaczne i pożywne jedzenie gości ostatnio na moim stole  dość często.Tradycyjny bigos poszedł w odstawkę. Króluje obecnie taki najzwyklejszy, ale bardzo apetyczny.

Składniki:
  • 1 duża główka młodej kapusty ( ok.1,60 kg)
  • 15 dag cebuli
  • 30 dag  boczku wędzonego
  • 60 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno. Lekko solimy.
Poszatkowaną kapustę zalewamy w garnku niewielką  ilością wody, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę, boczek i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka,  zostawiając trochę do wykonania zasmażki.
Pozostałą na patelni kiełbasę posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy.
Gdy  mąka zeszkli się i straci smak surowizny wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może dodać do bigosu pieczarki, marchewkę lub pokrojone pomidory.Można posypać pęczkiem pokrojonego koperku.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz