niedziela, 27 stycznia 2013

Liofilizowane sproszkowane owoce


Owoc granatu już w starożytności uważany był za symbol długiego, zdrowego życia. Nazywany także rajskim owocem, jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców terapeutycznych. Od tysięcy lat był oznaką nieśmiertelności i zmysłowości.
Skład: ekstrakt z owoców granatu

SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
SKŁADNIK ODŻYWCZY
ILOŚĆ
%GDA*
Wartość energetyczna
347 kcal
-
Tłuszcz
2,4 g
-
Węglowodany
w tym błonnik:
79,4 g
12,7 g
-
-
Białko
1,9 g
-
Sód
591,2 mg
-
Witamina C
23,6 mg
29,5
Żelazo
32,0
228,6
Wapń
196,3
24,5
 *Wskazane Dzienne Spożycie (GDA)

Aktywne składniki:
Sproszkowany owoc granatu zawiera 70% kwasu elagowego - związek z grupy polifenoli, który wspiera układ odpornościowy. Jest to silny antyoksydant, który wpływa korzystnie na pracę wątroby i układ krwionośny. Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w granacie wpływają pozytywnie na wygląd skóry – regularne stosowanie preparatu powoduje, że skóra staje się zdrowa i piękna, a zmarszczki stają się niewidoczne. Kwas elagowy chroni skórę przed promieniowaniem UV na dwa sposoby: zapobiega niszczeniu kolagenu oraz chroni przed rozwojem stanów zapalnych.

Stosowanie: Granat dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym. Łatwo rozpuszcza się w płynach. 

Kraj pochodzenia: Indie 
Organiczne, liofilizowane jagody Maqui posiadają wyjątkowe wartości ORAC i przez to są symbolem zdrowia i siły oraz wykazują największe właściwości antyoksydacyjne spośród wszystkich owoców. 

SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
SKŁADNIK ODŻYWCZY
ILOŚĆ
%GDA*
Wartość energetyczna
411,0 kcal
-
Tłuszcz
7,9 g
-
Węglowodany
w tym błonnik:
Cukier
70,3 g
36,4 g
3,0 g
-
-
-
Białko
14,8 g
-
Sód
9,1 mg
-
Wapń
103,7 mg
13,0
Żelazo
24,7 mg
172,9
*Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) 

Zastosowanie:
Sproszkowane owoce maqui nadają egzotyczny smak napojom funkcjonalnym, sokom, koktajlom mlecznym, napojom energetycznym, lodom, przekąskom, płatkom śniadaniowym, deserom, batonom energetycznym i cukierkom. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, maqui jest często wykorzystywany w preparatach energetycznych oraz produktach o właściwościach antyoksydacyjnych. Maqui jest stosowany także w kapsułkach, tabletkach i preparatach odżywczych w proszku.
Aktywne składniki:
Jagody Maqui posiadają bardzo wysoki poziom antyoksydantów m.in. antocyjaniny, delfinidynę, malwidynę, petunidynę, triterpeny, flawonoidy i cyjanidynę. Są również wspaniałym źródłem wit.C, wapnia, potasu i żelaza. Jagody Maqui są stosowane dla poprawy ogólnego zdrowia, siły i wytrzymałości. Antyoksydanty zawarte w tych jagodach chronią komórki całego organizmu i pomagają zachować prawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Antocyjaniny
Antocyjaniny są wytwarzane przez rośliny dla ochrony przed słońcem, promieniowaniem, chorobami i szkodnikami. Związkami tymi są flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, które mają działanie ochronne i posiadają najsilniejsze działanie spośród wszystkich związków roślinnych. Naukowcy podają, że surowy klimat centralnego i południowego Chile wraz z silnym promieniowaniem słonecznym (wzrost o 50% w ciągu ostatnich 30 lat) przyczynił się do wzrostu zawartości antocyjanin w owocach i jagodach rosnących w tym regionie.
Test ORAC mierzy zdolność pokarmów do neutralizowania wolnych rodników i potencjalnie stabilizuje działanie układów w organizmie. Dietetycy zalecają spożywać co najmniej 3 000 jednostek ORAC dziennie, a osoby żyjące w stresie powinny przyjmować ich więcej. Ludzie przeważnie spożywają tylko 1 200, a nawet mniej jednostek dziennie. Jagody Maqui zawierają najwyższe wartości ORAC spośród wszystkich jagód, przy czym proszek zawiera ich więcej niż sok.

Owoce Noni rosną w tropikalnych regionach otaczających Pacyfik, najlepiej na nadbrzeżach i glebie ze skał lawowych. Drzewa noni osiągają wysokość nawet 6-7 metrów. Owoce mają wielkość i kształt ziemniaka, niedojrzałe noni są zielone, natomiast dojrzałe mają kolor biały. Od tysięcy lat były stosowane w leczeniu różnych schorzeń. Terapeutyczne właściwości noni znane były już od pradawnych czasów, dlatego też mawia się o tej roślinie "aspiryna starożytności".  Pod koniec XX w. zachodni naukowcy potwierdzili lecznicze właściwości noni. 
Obecnie owoc ten wchodzi w skład wielu suplementów, żywności funkcjonalnej i kosmetyków.

 
SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
SKŁADNIK ODŻYWCZY
ILOŚĆ
%GDA*
Wartość energetyczna 
386 kcal
-
Tłuszcz
2,6 g
-
Węglowodany
w tym błonnik:
81,7 g
12,0 g
-
-
Białko
9,1 g
-
Sód
33,0 mg
-
Wapń
429,6 mg
53,7
Witamina C
89,4 mg
111,8
Żelazo
14,0 mg
100,0
Witamina A
239,1 mcg
29,9
*Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) 

Działanie NONI:
  • zmniejsza objawy alergii
  • opóźnia proces starzenia się organizmu
  • poprawia oddech
  • wspomaga trawienie
  • oczyszcza i odtruwa organizm
  • dodaje energii
  • reguluje ciśnienie
  • przyspiesza zdolność myślenia
  • wspomaga walkę z nadwagą
  • zmniejsza bóle głowy
  • odpręża, polepsza sen
  • zmniejsza stres
  • polepsza samopoczucie
Owoce noni są uznawane za “Królową roślin zdrowotnych” ze względu na swoje szerokie zastosowanie. Noni stymuluje produkcję limfocytów-T w układzie immunologicznym, wspomagając dobry stan zdrowia. Substancja (Noni-ppt) bogata m.in. w polisacharydy występująca w noni posiada właściwości profilaktyczne oraz wspomaga prawidłowy wzrost komórek. Owoce te są często wykorzystywane z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Zawierają 17 z 20 znanych aminokwasów
Sposób użycia: ok 1 łyżeczki dziennie. Noni dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym. 

Produkty dostępne są w sklepie internetowym: www.kenayag.pl oraz w aptekach i sklepach zielarskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz