Owoc granatu już w
starożytności uważany był za symbol długiego, zdrowego życia.
Nazywany także rajskim owocem, jest jednym z najdłużej znanych
człowiekowi owoców terapeutycznych. Od tysięcy lat był oznaką
nieśmiertelności i zmysłowości.
Skład: ekstrakt z owoców
granatu
SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
|
||
SKŁADNIK ODŻYWCZY
|
ILOŚĆ
|
%GDA*
|
Wartość energetyczna
|
347 kcal
|
-
|
Tłuszcz
|
2,4 g
|
-
|
Węglowodany
w tym błonnik:
|
79,4 g
12,7 g
|
-
-
|
Białko
|
1,9 g
|
-
|
Sód
|
591,2 mg
|
-
|
Witamina C
|
23,6 mg
|
29,5
|
Żelazo
|
32,0
|
228,6
|
Wapń
|
196,3
|
24,5
|
*Wskazane Dzienne
Spożycie (GDA)
Aktywne składniki:
Sproszkowany owoc granatu
zawiera 70% kwasu elagowego - związek z grupy polifenoli, który
wspiera układ odpornościowy. Jest to silny antyoksydant, który
wpływa korzystnie na pracę wątroby i układ krwionośny. Co
więcej, przeciwutleniacze zawarte w granacie wpływają pozytywnie
na wygląd skóry – regularne stosowanie preparatu powoduje, że
skóra staje się zdrowa i piękna, a zmarszczki stają się
niewidoczne. Kwas elagowy chroni skórę przed promieniowaniem UV na
dwa sposoby: zapobiega niszczeniu kolagenu oraz chroni przed rozwojem
stanów zapalnych.
Stosowanie: Granat dzięki
uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według
uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym. Łatwo
rozpuszcza się w płynach.
Kraj pochodzenia: Indie
Organiczne, liofilizowane
jagody Maqui posiadają wyjątkowe wartości ORAC i przez to są
symbolem zdrowia i siły oraz wykazują największe właściwości
antyoksydacyjne spośród wszystkich owoców.
SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
|
||
SKŁADNIK ODŻYWCZY
|
ILOŚĆ
|
%GDA*
|
Wartość energetyczna
|
411,0 kcal
|
-
|
Tłuszcz
|
7,9 g
|
-
|
Węglowodany
w tym błonnik:
Cukier
|
70,3 g
36,4 g
3,0 g
|
-
-
-
|
Białko
|
14,8 g
|
-
|
Sód
|
9,1 mg
|
-
|
Wapń
|
103,7 mg
|
13,0
|
Żelazo
|
24,7 mg
|
172,9
|
*Wskazane Dzienne
Spożycie (GDA)
Zastosowanie:
Sproszkowane owoce maqui
nadają egzotyczny smak napojom funkcjonalnym, sokom, koktajlom
mlecznym, napojom energetycznym, lodom, przekąskom, płatkom
śniadaniowym, deserom, batonom energetycznym i cukierkom. Ze względu
na silne właściwości antyoksydacyjne, maqui jest często
wykorzystywany w preparatach energetycznych oraz produktach o
właściwościach antyoksydacyjnych. Maqui jest stosowany także w
kapsułkach, tabletkach i preparatach odżywczych w proszku.
Aktywne składniki:
Jagody Maqui posiadają
bardzo wysoki poziom antyoksydantów m.in. antocyjaniny, delfinidynę,
malwidynę, petunidynę, triterpeny, flawonoidy i cyjanidynę. Są
również wspaniałym źródłem wit.C, wapnia, potasu i żelaza.
Jagody Maqui są stosowane dla poprawy ogólnego zdrowia, siły i
wytrzymałości. Antyoksydanty zawarte w tych jagodach chronią
komórki całego organizmu i pomagają zachować prawidłowy poziom
cholesterolu i trójglicerydów.
Antocyjaniny
Antocyjaniny są
wytwarzane przez rośliny dla ochrony przed słońcem,
promieniowaniem, chorobami i szkodnikami. Związkami tymi są
flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, które mają
działanie ochronne i posiadają najsilniejsze działanie spośród
wszystkich związków roślinnych. Naukowcy podają, że surowy
klimat centralnego i południowego Chile wraz z silnym
promieniowaniem słonecznym (wzrost o 50% w ciągu ostatnich 30 lat)
przyczynił się do wzrostu zawartości antocyjanin w owocach i
jagodach rosnących w tym regionie.
Test ORAC mierzy zdolność
pokarmów do neutralizowania wolnych rodników i potencjalnie
stabilizuje działanie układów w organizmie. Dietetycy zalecają
spożywać co najmniej 3 000 jednostek ORAC dziennie, a osoby
żyjące w stresie powinny przyjmować ich więcej. Ludzie przeważnie
spożywają tylko 1 200, a nawet mniej jednostek dziennie.
Jagody Maqui zawierają najwyższe wartości ORAC spośród
wszystkich jagód, przy czym proszek zawiera ich więcej niż sok.
Owoce Noni rosną w
tropikalnych regionach otaczających Pacyfik, najlepiej na
nadbrzeżach i glebie ze skał lawowych. Drzewa noni osiągają
wysokość nawet 6-7 metrów. Owoce mają wielkość i kształt
ziemniaka, niedojrzałe noni są zielone, natomiast dojrzałe mają
kolor biały. Od tysięcy lat były stosowane w leczeniu różnych
schorzeń. Terapeutyczne właściwości noni znane były już od
pradawnych czasów, dlatego też mawia się o tej roślinie "aspiryna
starożytności". Pod koniec XX w. zachodni naukowcy
potwierdzili lecznicze właściwości noni.
Obecnie owoc ten wchodzi
w skład wielu suplementów, żywności funkcjonalnej i kosmetyków.
SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
|
||
SKŁADNIK ODŻYWCZY
|
ILOŚĆ
|
%GDA*
|
Wartość energetyczna
|
386 kcal
|
-
|
Tłuszcz
|
2,6 g
|
-
|
Węglowodany
w tym błonnik:
|
81,7 g
12,0 g
|
-
-
|
Białko
|
9,1 g
|
-
|
Sód
|
33,0 mg
|
-
|
Wapń
|
429,6 mg
|
53,7
|
Witamina C
|
89,4 mg
|
111,8
|
Żelazo
|
14,0 mg
|
100,0
|
Witamina A
|
239,1 mcg
|
29,9
|
*Wskazane Dzienne
Spożycie (GDA)
Działanie NONI:
- zmniejsza objawy alergii
- opóźnia proces starzenia się organizmu
- poprawia oddech
- wspomaga trawienie
- oczyszcza i odtruwa organizm
- dodaje energii
- reguluje ciśnienie
- przyspiesza zdolność myślenia
- wspomaga walkę z nadwagą
- zmniejsza bóle głowy
- odpręża, polepsza sen
- zmniejsza stres
- polepsza samopoczucie
Owoce noni są uznawane
za “Królową roślin zdrowotnych” ze względu na swoje szerokie
zastosowanie. Noni stymuluje produkcję limfocytów-T w układzie
immunologicznym, wspomagając dobry stan zdrowia. Substancja
(Noni-ppt) bogata m.in. w polisacharydy występująca w noni posiada
właściwości profilaktyczne oraz wspomaga prawidłowy wzrost
komórek. Owoce te są często wykorzystywane z uwagi na swoje
właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Zawierają 17 z 20
znanych aminokwasów
Sposób użycia: ok 1
łyżeczki dziennie. Noni dzięki uniwersalnej postaci jaką jest
proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo
szejkiem mleczno-owocowym. Produkty dostępne są w sklepie internetowym: www.kenayag.pl oraz w aptekach i sklepach zielarskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz