wtorek, 28 sierpnia 2012

Fale dunaju


Fale Dunaju najbardziej lubię z wiśniami. To bardzo popularne i lubiane ciasto z owocami, kremem i polewą czekoladową lub startą na tarce czekoladą. Super się prezentuje i jest bardzo proste. Gorąco polecam!


Składniki na ciasto:
  • kostka masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik wiśni
Składniki na krem:
  • kostka masła lub margaryny
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • albo gotowa polewa lub starta na tarce gorzka czekolada

Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć.  Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć wiśnie. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Polewa: do garnka wsypać cukier puder, kakao, dodać 2 łyżki wody i margarynę. Zagotować, wystudzić.
Przekładanie ciasta: ciasto - krem -  polewa.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz