niedziela, 21 października 2012

Gotowany sernik

W październiku obchodzę urodziny i jak co roku z tej okazji, zamiast tradycyjnego tortu przygotowuję gotowany sernik. Zawsze zbieram komplementy po upieczeniu i poczęstowaniu nim moich gości. Przy tysiącach nowych przepisów zapomina się o tak dobrym cieście. Sernik ten odróżnia się od klasycznego tym, że masę serową gotujemy. Magia tego ciasta polega na tym, że najlepsze jest dopiero na trzeci dzień po przygotowaniu.
W pierwszej kolejności pieczę biszkopt, a następnego dnia przygotowuję masę serową, którą przekładam upieczone ciasto.
Składniki na ser:
  • 1,5 kg sera białego (3-krotnie zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 250g margaryny
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Margarynę rozpuścić z cukrem. Następnie dodać zmiksowany ser z jajkami. Mieszać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Do gotującego się sera dodajemy mleko wymieszane z mąką. Mieszać aż całość zgęstnieje. Gotowy ser odstawiamy do wystygnięcia.
Na wierzch można zrobić polewę. Można wtedy roztopić pół tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła w kąpieli wodnej.Teraz obsypałam wierzch pokruszonymi włoskimi orzechami.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz