środa, 14 marca 2012

Coś słodkiego na poprawę humoru


Dziś proponuję coś słodkiego - Racuchy – Pampuchy. Z mąki, mleka i drożdży. Mogą być nadziewane smażonymi jabłkami. Uwielbiane przez dzieci. Postne danie na Wigilię lub podwieczorek na cały rok.

SKŁADNIKI:

  • 3,5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szkl. mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny, masła lub oleju sojowego
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag oleju do smażenia
  • sól
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

WYKONANIE: 

Cukier, cukier waniliowy, sól, drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać mąkę oraz jajka i zarobić ciasto. Dodać stopioną margarynę, masło lub olej, dobrze wyrobić, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Metalową łyżką umaczaną w gorącym tłuszczu formować racuchy, układać na patelni. Smażyć na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem racuchy można ozdobić śmietaną i owocami lub  posypać cukrem pudrem.
 Smacznego !!!
 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Dziękuję,że się u mnie pojawiłaś i za pozostawienie wpisu. Dziękuję.

      Usuń
  2. Uwielbiam z powidłami mniam:) szukam właśnie dobrego przepisu na racuszki więc spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudne w wykonaniu, a za to jest przepyszne. Racuchy z tego przepisu zawsze się udają i to nawet mnie. Sprawdziłam to już kilkukrotnie i za każdym razem efekt był niesamowity. Znikają w oka mgnieniu w żołądkach gości. Dziękuję za Twoje pojawienie się na moim blogu. Pozdrawiam.

      Usuń