czwartek, 12 lipca 2012

Biszkopt z galaretką

Mój chrześniak poprosił mnie o przygotowanie na swoje urodziny biszkoptu z galaretką. Kończy 8 lat i chce jakoś uświetnić ten wielki dzień. Małe dzieci nie dbają i nie liczą kalorii, więc taki mały rarytas im nie zaszkodzi.

Biszkopt z 4 jaj
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oddzielić biała od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier oraz dodawać po jednym żółtku. Mąki wraz z proszkiem przesiać do miseczki i łyżeczką wymieszać, tak, aby się wszystko ze sobą ładnie połączyło. Następnie mąkę wsypywać porcjami do masy jajecznej. Na sam koniec wlewamy dwie łyżki soku z cytryny. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w temp. 180 stop.

Krem czekoladowy
Składniki:
- 2 kostki masła śmietankowego
- 1 budyń śmietankowy
- 1.5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- zapach śmietankowy
- 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Ugotować budyń z cukrem. Masło rozetrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzony budyń. Wszystko dokładnie wymieszać dodając następnie kakao i zapach. Odstawić do lodówki. Biszkopt wysmarować kremem, udekorować owocami i zalać galaretką.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz