wtorek, 24 lipca 2012

Letnie maseczki z owoców


OWOCOWE PAPKI DLA KAŻDEJ CERY
Możesz przygotować je z roznieconego miąższu moreli, brzoskwini, awokado lub cytryny. Wspaniale odświeżają i zmiękczają skórę. Stosuj je na twarz, szyję oraz dekolt, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.
1/2 owocu brzoskwini rozgnieć na papkę, zmieszaj z odrobiną masła do ciała (lub kremu do twarzy). Rozsmaruj na twarzy i szyi, przykryj wilgotną gazą. Po 20 min zmyj ją ciepłą wodą.

Dojrzały owoc awokado podziel wzdłuż na połowę. Miąższ z jednej połówki zmieszaj z 1/2 żółtka i dodaj 4 krople soku z cytryny. Rozprowadź na twarzy, po 25 min zmyj maseczkę ciepłą wodą.
Przekrój cytrynę na połowę. Jedną wyciśnij, a jej skórkę napełnij żółtkiem i zostaw na 2 godziny, by naciągnęło ono olejkami eterycznymi z cytryny. Roztrzep je widelcem. Rozprowadź na twarzy i szyi. Potrzymaj 15 minut, po czym zmyj maseczkę ciepłą wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz